Inia alebo ružový delfín: kto je a ako žije

Inia alebo ružový delfín: kto je a ako žije

INIA

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Kytovca

Podradiť

:

Odontoceti

Rodina

:

Iniidae

Milý

:

Inia

Druhy

:

Inia geoffrensis

Poddruh

:

Inia geoffrensis geoffrensis

Poddruh

:

Inia geoffrensis humboldtiana

Spoločný názov

: inia; boto je medzinárodne uznávaný názov; Amazonský delfín; bufeo; bufeo rosado delfin; ružový delfín.

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: ženy: 2,0 - 2,20 m; muži: 2,30 - 2,50 m
  • Váha: žena: 100 - 150 kg; muži: 150 - 200 kg
  • Dĺžka života: v zajatí okolo 30 rokov (vo voľnej prírode nie je známe)
  • Sexuálna zrelosť: ženy: keď dosiahnu dĺžku 1,6 - 1,75 m (zodpovedá to asi 5 rokom); muži: keď dosiahnu dĺžku 2 m (zodpovedá to asi 5 rokom)

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Hina, vedecký názov Inia geoffrensis rodiny Iniidae je to veľryba odontoceta (tj. vybavená zubami na rozdiel od veľrýb, ktoré sú mystiťanskými kytovcami, tj. bez zubov), sladkej vody typickej pre rieku Amazonku a povodia rieky Orinoco a ich hlavných prítokov. Nachádza sa preto v Bolívii, Brazílii, Kolumbii, Ekvádore, Peru a Venezuele, to znamená vo všetkých krajinách, kde tieto rieky tečú.

Pozrime sa na toto nádherné video, ktoré ilustruje prostredie, v ktorom tento kytovec žije.

Tri dnes uznávané poddruhy zvažujú rozdielne geografické umiestnenie týchto delfínov: Inia geoffrensis geoffrensis zaberá celú centrálnu časť rieky Amazonky; Inia geoffrensis humboldtiana nachádza sa v povodí Orinoka vo Venezuele a Kolumbii, napr Inia geoffrensis boliviensis ako už z názvu vyplýva v Bolívii.

Jeho biotop je zastúpený nielen hlavným tokom rieky, ale aj malými kanálmi, ústiami, jazerami a dokonca aj tesne pod vodopádmi a perejami. V praxi je prítomnosť ružového delfína v jednej oblasti určovaná výlučne prítomnosťou potravy, a teda vodnou hladinou: počas obdobia sucha sa inia koncentruje v hlavných kanáloch bohatších na vodu, zatiaľ čo v období dažde sa bez problémov pohybujú aj v sekundárnych ramenách, pričom sa vydávajú aj do nivných nív a do lužných lesov.

Zistilo sa, že medzi samcami a samicami ružových delfínov sú preferované biotopy: zatiaľ čo samce majú tendenciu zostať v hlavných kanáloch s veľmi vysokou hladinou vody, samice majú tendenciu zostať v najvnútornejších oblastiach s mláďatami. Zdá sa, že to závisí od skutočnosti, že v sekundárnych vodách sú prúdy menej impulzívne, a preto sú mladí v menšom nebezpečenstve. okrem toho na ne môžu menej často útočiť dospelí muži aj iné predátory.

V praxi je jeho prítomnosť obmedzená iba morom, perejami, vodopádmi, príliš plytkými vodami na ploche približne 7 miliónov štvorcových kilometrov.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Inia vykazujú sexuálny dimorfizmus, pretože muži sú väčší ako ženy a táto vlastnosť je jedinečná medzi rôznymi druhmi riečnych delfínov, kde sú zvyčajne ženami väčšími ako muži.

Farba tela súvisí s vekom zvieraťa: mladé exempláre sú tmavošedé, zatiaľ čo dospelí bývajú ružoví alebo ružovo škvrnití a muži sú zvyčajne ružovejší ako samice. V každom prípade sa predpokladá, že farba tela veľmi závisí od teploty, priezračnosti vody a geografickej oblasti.

Na prvý pohľad by sa zdalo, že inia je podrepaté, nemotorné a málo pohyblivé zviera, pretože mu rozhodne nechýba váha. V skutočnosti je to obzvlášť pohyblivé zviera a vyznačuje sa tým, že nemá krčné stavce, čo so sebou prináša výhodu, že dokáže otáčať hlavou do všetkých strán.

Má trojuholníkové prsné plutvy vložené do tela nie po celej svojej šírke, čo umožňuje delfínom inia pohybovať sa s väčšou voľnosťou a pohyblivosťou, čo umožňuje veľkú splavnosť schopnú pohybu bez problémov do všetkých smerov na úkor rýchlosti. Chrbtová plutva je malá a trojuholníkového tvaru.

Nie sú to nijako zvlášť rýchli delfíny, pretože maximálna rýchlosť je 15 - 20 km / h (priemerná hodnota je 1,5 - 3,2 km / h), ale dokážu vydržať aj spravodlivé obdobie.

Majú veľmi pretiahnuté pódium v ​​porovnaní s tým, čo sme zvyknutí vídať u morských delfínov. Majú malé oči, aj keď majú dobré videnie.

Pokožka na tele je obvykle tvorená mnohými záhybmi, a to aj na hlave. Majú dobrý chrup a sú heterodontické, čo znamená, že majú rozdielne zuby podľa ich polohy, ako u ľudí.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Inia sú samotárske zvieratá a jedinú skupinu tvoria zvieratá s matkou a jej mláďatami (zvyčajne matka s dvoma deťmi rôzneho veku). Je však možné, že na krátke časové obdobia možno vytvoriť malé skupiny zamerané na párenie alebo kŕmenie, aj keď to bolo vidieť v zajatí, že v rámci skupín nie sú ustanovené žiadne hierarchie. Inia sa však môže spájať so zvieratami inými ako jej vlastnými, ako sú sotalia (Sotalia fluviatilis), iný druh riečneho delfína alebo vydra obrovská (Pteronura brasiliensis), ktoré môžu loviť spoločne.

Zistilo sa, že inia je veľmi aktívny kytovec vo dne aj v noci a je obzvlášť spoločenským a hravým zvieraťom, a to až tak, že k nemu môže ktokoľvek bez problémov pristupovať (pozri video nižšie), aj keď je oveľa ťažšie krotký ako delfíny delfíny skákavé.

Inia nie sú kytovci, ktorí často radi menia miesto, ktoré obvykle navštevujú, natoľko, že sa považujú za sedavé zvieratá. V každom prípade je ich migrácia spojená s vodnou hladinou, a teda s vývojom ročných období, ktoré zjavne podmieňujú väčšiu alebo menšiu prítomnosť potravy.

KOMUNIKÁCIA A VNÍMANIE

Rovnako ako všetky delfíny, aj v Inii používajte echolokáciu (rovnaký mechanizmus ako sonar, ktorá využíva odraz zvukových vĺn) na identifikáciu prekážok, pochopenie štruktúry štruktúrovaného morského dna a lokalizáciu koristi. V praxi inia vydáva zvuky s frekvenciou medzi 16 - 170 Hz, ktoré sa tiež používajú na komunikáciu medzi jednotlivcami rovnakého druhu.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Inia má mimoriadne rozmanitú stravu a bolo vidieť, že zahŕňa asi štyridsať rôznych druhov rýb s veľkosťou od 5 do 80 cm (priemer 20 cm) vrátane korytnačiek riečnych, pretože ich zuby sú také silné, že im umožňujú preraziť pancier alebo krab z kraba.

Strava ružového delfína sa líši podľa ročného obdobia, v skutočnosti počas daždivého obdobia, keď je vzhľadom na veľké množstvo vody ťažšie ryby chytiť, a preto sú ryby rozptýlenejšie, sú spokojní s tým, čo nájdu počas suché obdobie, keď je hustota rýb vyššia, sa stávajú oveľa selektívnejšími.

Inia je lovec osamelý a loví zvyčajne ráno medzi 9.00 a 10.00 alebo skoro popoludní medzi 15.00 a 16.00. Niekedy vytvára rýchle partnerstvá s iným druhom riečneho delfína, sotáliou (Sotalia fluviatilis) alebo vydrou obrovskou (Pteronura brasiliensis), aby lovili ryby koordinovaným spôsobom, najmä pokiaľ ide o školy. Tento lov je uprednostňovaný skutočnosťou, že chute každého druhu sú v skutočnosti veľmi odlišné, takže na konci lovu už neexistuje konkurencia v otázkach, čo by jeden druh mal jesť v porovnaní s ostatnými.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

O sexuálnych návykoch tohto ružového delfína sa vie len veľmi málo. V zajatí sa pozorovalo, že muži sú počas párenia veľmi agresívni voči ženám. To tiež zdôraznilo skutočnosť, že všetci muži majú obe jazvy po uhryznutí a poškodených plutvách, čo naznačuje, že v prírode musí byť boj o párenie so ženou dosť tvrdý a krvavý. Tento záver preto naznačuje, že inie nie sú monogamné veľryby.

Pozorovania ich spôsobov párenia boli pozorované v zajatí, kde bolo vidno, že muž samicu dvorí, otáča sa okolo nej a obhrýza ju. Ak žena nie je v horúčave, muž na tieto pozornosti reaguje agresívne. Samec je však obzvlášť húževnatý a trvá na tom, kým sa spojí. Vždy v zajatí sa pozorovalo, že do 3,5 hodiny sa pária asi päťdesiatkrát a na rôznych pozíciách.

Samice pohlavne dospievajú, keď dosiahnu dĺžku 160 - 175 cm, zatiaľ čo samce majú dĺžku asi 200 cm, pričom obidve sú vo veku okolo 5 rokov ružového delfína.

K páreniu spravidla dochádza od júna do augusta a približne po 11 mesiacoch sa narodí iba jedno dieťa s hmotnosťou približne 6 - 7 kg a dĺžkou približne 80 cm. Narodenia sa preto uskutočňujú v období, v ktorom sú rieky bohaté na vodu (máj - júl), a preto sa samice môžu pohybovať do bočných kanálov. Táto skutočnosť so sebou prináša niekoľko výhod: keďže nižšie vody majú vyššiu koncentráciu rýb, a tak je uľahčenie rybolovu pre matku i dieťa.

Dojčenské ružové delfíny sa dojčia asi rok, ale zostanú so svojou matkou najmenej 3 roky, čo často znamená, že matka je tehotná počas dojčenia dieťaťa.

PREDÁCIA

V skutočnosti nemá prirodzených nepriateľov. Niekedy to môže narušiť kajman čierny (Melanosuchus niger) alebo anakonda alebo jaguár alebo sumec (čeľaď Cetopsidae a Trichomycteridae).

STAV OBYVATEĽSTVA

Inia geoffrensis je klasifikovaná v Červenom zozname IUNC medzi zvieratami DEFICIENT ÚDAJOV (DD) to znamená, že neexistujú adekvátne informácie na priame alebo nepriame hodnotenie rizika vyhynutia na základe jeho distribúcie a / alebo stavu populácie. V skutočnosti je v oblastiach, v ktorých sa inia študuje, dostatok informácií, avšak tieto oblasti sú iba veľmi malou oblasťou, ktorá nereprezentuje územné rozšírenie tohto veľryba. Z tohto dôvodu sa jej hodnotenie považuje za „nedostatočné“. údaje ".

Tento druh je uvedený v prílohe II k dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi fauny a flóry, známy len ako „Washingtonský dohovor“), ktorý obsahuje druhy, ktorým nevyhnutne nehrozí vyhynutie, ale ktorých obchod musí byť kontrolovaný, aby sa zabránilo nezlučiteľné s ich prežitím.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Pozorovalo sa, že hoci druh rýb, ktoré konzumuje, nie je nijako zvlášť vylovenou odrodou, v skutočnosti je tento ružový delfín považovaný rybármi za pohromu, keď pretrháva rybárske siete a ukradne ich.

Nie sú to vlastne druhy, ktoré lovia amazonské populácie. Maximálne sa ukázalo, že ak sa nájdu mŕtve vzorky, tuk sa odstráni a použije sa ako olej na osvetlenie alebo ako časť tela na ľudovú medicínu. použitie jeho mäsa alebo kože však nie je známe. Táto skutočnosť nie je prekvapujúca, pretože u amazonských obyvateľov existujú početné legendy o týchto ružových delfínoch, ktorým sa pripisujú nadprirodzené sily, a preto sú rešpektovaní a chránení.

Namiesto toho sú inie medzi miestnym obyvateľstvom známe, že pomáhajú rybárom prenášať ryby v sieťach.


Video: Integrace Stínu jako celistvost a rovnováha ženy