Ursus arctos - medveď hnedý

Ursus arctos - medveď hnedý


Poznámka 2

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Šelma

Podradiť

:

Caniformia

Rodina

:

Ursidae

Milý

:

Ursus

Druhy

:

Ursus arctos

Spoločný názov

: medveď hnedý alebo grizzly

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: od 1 do 2,8 m
  • Výška v kohútiku(1): 90 až 150 cm (dosahuje 2,5 m pri postavení sa na zadné nohy)
  • Váha: 100 - 600 kg (muži väčší ako ženy)
  • Dĺžka života: 20 - 30 rokov vo voľnej prírode; 50 rokov v zajatí
  • Sexuálna zrelosť: žena 2-3 roky; muž 3-4 roky

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Druh Ursus arctos známy v Taliansku ako medveď hnedý a v Amerike comegrizzly patrí do rodiny Ursidae a je to veľké zviera pomerne rozšírené v rôznych častiach sveta. Nájdeme ho v Severnej Amerike, Európe a Ázii, zatiaľ čo v Severnej Afrike už vyhynul.

Jeho populácia sa v priebehu rokov určite zmenšila, ale stále je dosť veľká na to, aby v súčasnosti zaberala asi 5 000 000 km² v severozápadných oblastiach Ameriky, 800 000 km² v Európe (okrem Ruska) a veľkej časti severnej Ázie. Najväčší počet nájdeme v Rusku, na Aljaške (USA) a v Kanade.

V Taliansku nájdeme medveďa hnedého (Ursus arctos marsicanus), v národnom parku Abruzzo, Molise a Umbria s počtom obyvateľov zníženým na nie viac ako 30 - 50 exemplárov (veľmi hrubý odhad, pretože nie sú k dispozícii presné údaje). Veľmi malá komunitaUrsus arctos nachádza sa tiež v Alpách; v skutočnosti bola vďaka repopulačnej politike zavedená určitá skupina medveďov hnedých zo Slovinska na rekonštitúciu jadra v stredných Alpách.

Tento cicavec zaberá obrovský typ biotopov od ázijských stepí po mierne dažďové pralesy, ktoré sa často prekrývajú s rozsahom tibetského medveďa (Ursus thibetanus) alebo s ľadovým medveďom (Ursus maritimus). Je to zviera, ktoré možno nájsť od hladiny mora až do nadmorskej výšky 5 000 m zaberať množstvo biotopov, dokonca aj veľmi odlišných, vzhľadom na to, že jeho strava je veľmi rozmanitá. A jeho hustota sa líši podľa množstva potravy: v oblastiach, kde je ich dostatok, je tu aj 10 medveďov hnedých na 100 km² s vysokou mierou reprodukcie.


Poznámka 2

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Sú to osamelé zvieratá a jediným okamihom socializácie ich druhu sú obdobia, ktoré matka trávi s mladými, alebo krátke obdobie, v ktorom sa muži a ženy stretnú, aby sa spojili. Ďalším momentom spolužitia je, keď sa rôzne medvede spoja do jedného jedinca. miesto, kde je dostatok potravy (napríklad čas lovu lososov, ktoré kladú vajcia hore po riekach). Keď sa tieto aliancie vytvoria, vždy sa vytvorí hierarchia, kde zvyčajne bude dominovať muž, ktorý svoju moc uvalí silou.

Z týchto cicavcov je najagresívnejšie pohlavie určite samičie, pokiaľ sú prítomné šteňatá.

Sú to zvieratá, ktoré sa pohybujú hlavne ráno a večer, aj keď sa to nemá považovať za pevné pravidlo. Zvyšok dňa odpočívajú v malých priehlbinách v zemi, ktorú vykopali.

Medvede hnedé sú považované za mimoriadne inteligentné a veľmi zvedavé zvieratá a majú vynikajúci orientačný zmysel, ktorý im umožňuje prekonať veľa kilometrov bez toho, aby sa stratili. Sú schopní prekonať obrovské vzdialenosti pri hľadaní potravy, napríklad v období, keď losos stúpa po riekach alebo keď ovocie začína dozrievať.

Sú to zvieratá, ktoré zimujú v zlom období, ktoré sa zvyčajne zhoduje s mesiacmi október až február (veľa však závisí od oblasti). V južných oblastiach, teda pri miernejších teplotách, je obdobie hibernácie podstatne skrátené. Hibernácia je obdobie neprerušovaného hlbokého spánku, počas ktorého medveď znižuje svoju telesnú teplotu o niekoľko stupňov. Na prekonanie tohto obdobia sú nory vykopané v zemi a vytvárajú záhon so suchými listami. Tieto nory sa môžu používať niekoľko po sebe nasledujúcich rokov.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Medveď hnedý je jedným z najväčších suchozemských šeliem, váži dokonca viac ako 700 kg (exempláre s hmotnosťou 780 kg sa našli na Aljaške).

Sú to zvieratá, ktoré sa vyznačujú telom pokrytým hustou tmavou kožušinou, farby sfarbenia od hnedej cez krémovú až po čiernu. V skalnatých horách je veľa jedincov, ktorí sa vyznačujú veľmi dlhou a hustou belavou srsťou na chrbte, ktorá im dodáva grizzlovaný vzhľad (odtiaľ názovgrizzly „grizzled“).

Sú to zvieratá, ktoré majú veľa sily a sú veľmi pohyblivé: môžu v pretekoch súťažiť s koňom alebo jednou nohou zabiť kravu alebo ľahko strhnúť mŕtveho losa do prudkého stúpania.

Medvede buni majú vynikajúci čuch a korisť počujú aj zo vzdialenosti troch kilometrov. Zrak a sluch nie sú nijako zvlášť vyvinuté. Sú to zdatní plavci a horolezci (aj na stromoch).

KOMUNIKÁCIA

Je to cicavec, ktorý komunikuje hlavne vokalizáciou a pachmi.

Pri love medveď často vydáva rôzne zvuky alebo škrabance alebo sa trie o kôru stromu, aby označil svoje územie.

Jeho populácia sa v priebehu rokov určite zmenšila, ale stále je dosť veľká na to, aby v súčasnosti zaberala asi 5 000 000 km² v severozápadných oblastiach Ameriky, 800 000 km² v Európe (okrem Ruska) a veľkej časti severnej Ázie. Najväčší počet nájdeme v Rusku, na Aljaške (USA) a v Kanade.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Strava je veľmi pestrá a dajú sa považovať za všežravé zvieratá.

Typ jedla sa líši podľa ročného obdobia, a teda podľa dostupnosti a tiež podľa jeho geografického umiestnenia. Je to zviera, ktoré sa živí početnými rastlinami, ako sú ovocie, korene, hľuzy, cibule, najmä v letnom období; hmyz, larvy, malé stavovce ako veveričky, králiky, svište po celú dobu roka.

Medvede hnedé, ktoré žijú v Skalistých horách, sú viac mäsožravé, živia sa väčšinou losmi a inými horskými cicavcami. Živia sa tiež rybami a nepohrdnú ani zdochlinami.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

V období od mája do júla, keď sa samica medveďa hnedého zahreje, sa dočasne vytvorí pár na účely párenia. Ruja trvá priemerne od 10 do 30 dní, kým sa samica nepári.

Zvláštnosťou je, že sa oplodnené vajíčko implantuje do maternice iba asi 5 mesiacov po párení, zvyčajne v mesiaci november, čo zodpovedá obdobiu zimného spánku. Potom nasleduje gravidita, ktorá trvá asi dva mesiace, po ktorých sa šteniatka narodia (čo sa teda deje medzi januárom a marcom, keď je samica v hibernácii). V praxi je celková doba gravidity od oplodnenia do narodenia mláďat 180 - 260 dní.

Samica zvyčajne rodí 2 - 3 mláďatá (môžu dosiahnuť až 5), ktoré sú pri narodení veľmi malé, bez srsti a slepé a vážia okolo 350 - 650 gramov. Rastú veľmi rýchlo vďaka materskému mlieku (sú to cicavce), a to až tak, že vo veku troch mesiacov už vážia 15 kg, zatiaľ čo v šiestom mesiaci 25 kg. Tuhú stravu začínajú jesť vo veku päť mesiacov, aj keď budú dojčené až do veku 18 - 30 mesiacov.

Malé medvede hnedé zostanú so svojou matkou až do veku 3 - 4 rokov. Potom ich matka prenasleduje preč z jej územia. Akonáhle sú mláďatá preč, samica ide do estru a začína cyklus znova. Tento životný štýl znamená, že žena môže mať šteniatka priemerne každé 3-4 roky.

Samce sa nezúčastňujú priamo na chove potomstva, ale nepriamo udržiavajú územie samice na voľnej nohe pred ostatnými samcami, a teda pred potenciálnym nebezpečenstvom pre mláďatá a pre potravu konkurenciou.

PREDÁCIA

Dospelý medveď hnedý nemá žiadnych prirodzených nepriateľov, s výnimkou muža, s ktorým sa zrazí, pretože je všežravým zvieraťom. Pri hľadaní potravy sa často blíži k okrajom mestských centier, a preto je zabitý vedome alebo nedobrovoľne napríklad automobilmi.

Bábätká môžu ľahko zabiť levy a vlky.

STAV OBYVATEĽSTVA

Medveď hnedý je zaradený na Červenom zozname IUNC medzi zvieratá s nízkym rizikom vyhynutia NEJMENŠÍ OBAV (LC): v skutočnosti sa odhaduje, že jeho populácii v súčasnosti nehrozí vyhynutie, pretože je dosť rozšírený. Existuje veľa malých izolovaných populácií, ktoré môžu zmiznúť, ale naopak, v mnohých oblastiach sa vďaka primeraným plánom ochrany rozširujú.

Svetová populácia sa odhaduje na asi 200 000 jedincov, z ktorých je asi polovica v Rusku, zatiaľ čo zvyšok sa nachádza v USA 33 000, Kanade 25 000, Európe (okrem Ruska) 14 000 a početných malých izolovaných populáciách, najmä v južných oblastiach.

Je potrebné zdôrazniť, že v mnohých krajinách, kde sa nerealizujú primerané plány ochrany a kontroly obyvateľstva, najmä vo východných krajinách, ide o zviera lovené pre žlčník a nohy. Rovnaká urbanizácia, ktorá napreduje, eliminuje alebo rozdrobuje ich prirodzené biotopy a rozdeľuje populáciu s vážnymi následkami na reprodukciu. Bohužiaľ treba tiež poznamenať, že stále existujú národy, ktoré umožňujú lov na čistý šport tohto zvieraťa: Rusko, Japonsko, Kanada, Aljaška, niektoré krajiny severovýchodnej Európy.

Dnes je to v mnohých krajinách chránený druh a tiež na medzinárodnej úrovni sú to zvieratá chránené CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín) a registrované v prílohe I alebo prílohe II (v závislosti od krajiny).

Je potrebné zdôrazniť, že napriek tomu, že mnoho krajín prijíma plány ochrany a prideľuje osobitne chránené oblasti tomuto veľkému mäsožravcovi, ich veľkosť nie je dostatočná na to, aby podporili životaschopnú populáciu.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Je to dôležité zviera v ekosystéme, pretože ako veľký užívateľ ovocia prispieva k rozšíreniu semien a tiež preto, že pomáha udržiavať populáciu rôznych druhov hmyzu pod kontrolou.

KURIOSITA “

Medveď hnedý je rozšírený v Taliansku, Ursus arctos marsicanus, poddruh, ktorý žije v centrálnych Apeninách, v oblasti medzi Umbriou a Molise. Kedysi bol rozšírený vo všetkých apeninských oblastiach, dnes je zaradený do oblastí národného parku Abruzzo, Umbria a Molise. Aj keď je to už mnoho rokov chránený druh, pytliactvo pokračuje v populácii, ktorá je v súčasnosti znížená na 30 - 50 jedincov (odhad nie je presný, pretože neexistujú nijaké zvlášť spoľahlivé údaje).

ZVUKY VYDÁVANÉ

Ak chcete počuť výkriky tohto zvieraťa, choďte na článok: Zvuky vydávané medveďom hnedým.

Poznámka

  1. Kohútik: oblasť tela štvornožcov medzi horným okrajom krku a chrbtom a nad ramenami, v praxi najvyššia oblasť tela (okrem hlavy);
  2. originálna fotografia so súhlasom USA Služba pre ryby a divú zver.

Video: medveď hnedý Ursus arctos