Pongo pygmaeus a Pongo abelii - orangutan

Pongo pygmaeus a Pongo abelii - orangutan

ORANŽUTAN


Orangutan bornejský

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Primáty

Rodina

:

Hominidae

Milý

:

Pózujem

Druhy

:

Pongo pygmaeus (orangutan bornejský)

Druhy

:

Pongo abelii (orangutan sumatranský)

Spoločný názov

: orangutan

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Dĺžka: max. 1,5 m s rozpätím ramien do 2,5 m
  • Váha: žena 36 - 50 kg; muži: 60-90 kg
  • Dĺžka života: 35 - 45 rokov, aj keď v zajatí bolo vidieť, že sa môžu dožiť až 60 rokov
  • Sexuálna zrelosť: žena 7 rokov; muži: 10-15 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Orangutan patriaci do rodu Pongo z čeľade Hominidae zahŕňa dva druhy: Pongo pygmaeus o orangutan bornejský, ktorý žije iba na ostrove Borneo, e Umiestňujem abelii, Sumaterský orangutan, ktorý žije na ostrove Sumatra.

Bornejský orangutan sa nachádza v lesoch a lesoch do 1 500 m nadmorskej výšky (väčšina z nich sa nachádza do 500 m), rozptýlených nepravidelne po celom ostrove, aj keď sa zdá, že v juhovýchodných oblastiach chýba. Veľké rieky predstavujú pre orangutany neprekonateľné prekážky, pretože nemôžu plávať.

Orangutany sumatranské sa nachádzajú v najsevernejšej časti ostrova, v primárnych lesoch tropickej nížiny vrátane mangrovových lesov a nachádzajú sa až do nadmorskej výšky 1500 m.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Orangutany sú zvieratá žijúce na stromoch a sú považované za najväčšie stromové cicavce na zemi. Podrast lesov, kde žijú, je mimoriadne zložitý a bolo by ťažké sa pohybovať po zemi, čo však pre orangutany nie je problém, pretože žije, živí sa a spí na stromoch (platí to najmä pre orangutana sumatranského, zatiaľ čo orangutan na Borneu) ide na breh). V tomto životnom štýle im pomáhajú ruky a nohy, obe s predvídateľnými rukami / nohami, ktoré vám umožňujú podopierať sa a bez problémov prechádzať z jedného stromu na druhý.

Nie sú to nijako zvlášť spoločenské zvieratá a nežijú vo veľkých skupinách. Ženy obvykle žijú samy s mláďatami, najviac s inou ženou a zriedkavejšie s dospelým mužom. Spravidla sa muži a ženy stretávajú iba kvôli páreniu. Každá skupina žien má svoje vlastné územie s rozlohou 2 až 6 km 2, ktoré sa však často prekrýva s územím ostatných žien a mužov, zatiaľ čo územie muža sa nikdy neprekrýva s územím iného muža.

Sú to denné zvieratá, preto v noci spia na posteliach, ktoré sú každú noc pripravené na vrcholkoch stromov.

Bolo vidieť, že orangutany sú mimoriadne inteligentné zvieratá, ktoré sú schopné učiť sa a interpretovať správanie iných zvierat. Napríklad bolo vidieť, že často sledujú ovocné vtáky, aby objavili nové ovocné stromy, rovnako ako sa ukázalo, že počas dažďa môžu odtrhnúť veľký list a dať si ho na hlavu, aby sa ukryli pred vodou.

Orangutany sú veľmi spoločenské a zvedavé zvieratá. Pozrite sa na toto video, kde v útulku hrá niekoľko orangutanov.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Orangutan je zviera, ktoré má určitý sexuálny dimorfizmus, pretože muž je väčší ako samice. Sumatranské vlasy sú oveľa dlhšie ako orangutan bornejský a na tvári a v slabinách majú zvyčajne chumáčiky bielych chĺpkov.


Orangutan bornejský


Orangutan sumaterský (1)

Vyznačujú sa ustupujúcim čelom, výrazným ňucháčom a mäsitými lícami, ktoré sa môžu nafúknuť a zapôsobiť tak na ženy, ako aj na vyplašenie súperiek.

Nohy nie sú obzvlášť dlhé a nie príliš pevné, takže nemôžu dlho uniesť váhu tela vo vzpriamenej polohe a sú vybavené chodidlami s piatimi prstami v tvare, aby boli vhodné na uchopenie; ruky sú veľmi dlhé a pevné, vrátane rúk tvorených piatimi prstami, ktoré umožňujú veľmi pevné uchopenie predmetov.

Zvláštnosťou je, že ženy dosiahnu dospelosť okolo 7 rokov, čo je obdobie, v ktorom tiež prestanú rásť, zatiaľ čo muži naďalej dorastajú až do 10 - 15 rokov, čo je obdobie, v ktorom tiež dospievajú.

KOMUNIKÁCIA

Orangutani majú niekoľko spôsobov vzájomnej komunikácie: hlasom, držaním tela a dotykom. Samce vydávajú dlhé hrdelné zvuky, aby zabránili iným samcom v opustení ich územia.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Orangutany sú bylinožravé zvieratá, predovšetkým však plodonosné, ktoré sa živia hlavne ovocím (predstavuje to 60% ich potravy), môžu však jesť aj listy, kvety a kôru stromov. Ich obľúbeným ovocím sú plody stromu Durio (čeľaď Bombacaceae), aj keď figa predstavuje základný prvok ich potravy, pretože zreje v rôznych ročných obdobiach, a preto je dostupnejšia.

Orangutan má vynikajúcu pamäť a pamätá si umiestnenie stromov, kde nachádza ovocie, a tiež ročné obdobia, v ktorých dozrieva.

Rovnaký strom bohatý na ovocie sa často musí zdieľať s ostatnými orangutanmi, ale aj s inými zvieratami, ako sú gibony alebo vtáky, čo predstavuje jeden z mála spoločenských okamihov, ktorý je povolený. Zaznamenaných je viac ako 500 druhov rastlín, z toho orangutan Niekedy jedia aj malý hmyz, larvy a vtáčie vajcia.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Orangutany sú polygamné zvieratá a môžu sa páriť kedykoľvek počas roka.

Gravidita trvá asi 8 - 8,5 mesiaca, na konci ktorého samica porodí slobodné dieťa s hmotnosťou asi pol kila. Prvých 4 - 6 mesiacov sa dieťa od matky nikdy nepohne a keď má štyri mesiace, začne matke prijímať pevnú stravu. Odstavuje sa okolo 3 - 3,5 roka a má tendenciu zostať so svojou matkou do 8 rokov.

Až do jedného roka zostáva dieťa pripevnené k kožušine pripevnené k hrudníku matky, po uplynutí tejto doby sa pripne na chrbát a môže v tom pokračovať až do veku 2,5 roka.

Samice zostávajú po boku svojej matky aj potom, čo porodila nové dieťa, aby sa od nej naučila vychovávať deti.

Samice orangutanov sú mimoriadne starostlivé matky a sú jediné, ktoré sa starajú o mláďatá, pretože samcom je to jedno.

PREDÁCIA

Orangutan nemá veľa predátorov. Hlavným jeho najväčším predátorom je muž, za ktorým nasledujú veľké hady a dravé vtáky, ktoré môžu chytiť tých mladších.

STAV OBYVATEĽSTVA

Bornejský orangutan (Pongo pygmaeus) je klasifikovaný v Červenom zozname IUNC medzi zvieratami s veľmi vysokým rizikom vyhynutia. NEBEZPEČENSTVO (EN) po pozorovaní poklesu jeho populácie o 50% za posledných 60 rokov. Odhady z roku 2003 naznačujú, že populácia na Borneu je na 45 000 - 68 000 exemplároch rozložených na 86 000 km 2, ale dodnes sa odhaduje, že tento údaj výrazne poklesol.

Orangutan sumaterský (Pongo abelii), ktorý ho Červený zoznam IUNC klasifikuje ako KRITICKY NEBEZPEČNÉ (CR) to znamená kriticky ohrozené, a preto v ešte vážnejšej situácii ako orangutan bornejský zaznamenal za posledných 75 rokov pokles o viac ako 80%. Odhady z roku 2004 naznačujú, že populácia tohto druhu sa rovná 7 300 exemplárom na území s rozlohou asi 9 000 štvorcových metrov.

Odhaduje sa, že ak sa neprijmú rýchle a rozhodné opatrenia, bude tento pokles pokračovať rovnakým tempom u oboch druhov vzhľadom na skutočnosť, že ich prirodzené prostredie je zničené v dôsledku premeny lesa na mestské centrá a poľnohospodárske oblasti. Ďalšie príčiny sú: požiare; divoké odlesňovanie v dôsledku rastúceho dopytu po dreve; pytliactvo, pretože sa lovia orangutany, aby sa predali do zoologických záhrad, a to kvôli ich mäsu a niektorým častiam tela používaným v tradičnej medicíne.

Oba druhy sú uvedené v prílohe I k dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi fauny a flóry, známy len ako „Washingtonský dohovor“), ktorý obsahuje ohrozené druhy, a preto je obchodovanie s exemplármi týchto druhov povolené iba vo výnimočných prípadoch. prípadoch.

Je zistené, že napriek ostrovom, kde žije, existuje niekoľko chránených oblastí, kde môže orangutan pokojne žiť, väčšina jeho obyvateľov žije v nechránených oblastiach, proti ktorým sa očakáva prijatie opatrení na zabránenie pomalému poklesu tohto počtu. druhov.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Orangutan vzhľadom na to, že je plodonosný a že sa veľa pohybuje, významne prispieva k rozšíreniu semien, najmä tých väčších, ktoré nemôžu byť rozptýlené malými zvieratami.

Poznámka

(1) Obrázok nepodlieha autorským právam, pretože je licencovaný spoločnosťou Creative Commons.


Video: Orangutan Longcall